Eind 2017 werd de interlokale vereniging ZORA Wijk-werken (opvolger van Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap PWA) opgericht. Er werd ook een overeenkomst met statutaire draagkracht afgesloten. Vanaf 1/1/2020 werd de dienstverlening rond Wijk-werken (opgenomen in de interlokale vereniging ZORA Wijk-werken) en rond arbeidstrajectbegeleiding & activering (verankerd in de samenwerkingsovereenkomst tot oprichting van een intergemeentelijke dienst arbeidstrajectbegeleiding en activering) en van de regierol sociale economie in één intergemeentelijk samenwerkingsverband geïntegreerd.
De ILV Zora Werkt wordt aangestuurd door een beheerscomité en heeft 1 politieke en 1 ambtelijke vertegenwoordiger per lokaal bestuur. De stad Mortsel is de beherende gemeente van de ILV en staat in voor de organisatie en rapportering.
De ILV Zora Werkt heeft 3 doelen:
Bovendien wil men synergiën tussen bovenstaande doelen bevorderen.
Op 1/1/2023 werd vanuit de ILV ZORA Werkt ook een intergemeentelijke Digibank opgericht.
Het jaarverslag dat een overzicht weergeeft van de evoluties en acties in 2023 rond Wijk-werken, de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding en activering, het personeel en de huisstijl en rechtspositieregeling is opgenomen als bijlage bij dit punt. Ook de jaarrekening 2023 en bijhorende nota zijn als bijlage terug te vinden.
Het resultaat van het boekjaar 2023 bedraagt -453.624 euro. Het overgedragen resultaat van de vorige boekjaren bedraagt 4.079 euro, waardoor er een over te dragen resultaat is van -449.545 euro.
Conform de afspraken gemaakt in het beheerscomité van Zora Werkt (cfr AMJP 2023-1) wordt er, indien het gecumuleerd resultaat van het boekjaar negatief is, aan de deelnemende besturen van ZORA Werkt een bijdrage gevraagd om tot een break-even situatie te komen.
De verdeling van het negatieve resultaat van het boekjaar gebeurt in twee stappen:
Stap 1: verdeling van de overhead kosten
Dit zijn kosten die we moeten maken om Zora Werkt toe te laten haar activiteiten uit voeren. Ze bestaan uit omkadering en diverse overhead kosten. De diverse subsidies die we ontvangen binnen Zora Werkt worden in eerste instantie verrekend met deze overhead kosten.
Indien de ontvangen subsidies groter zijn dan het totaal van de overhead kosten, zal er in Stap 1 geen verdeling plaatsvinden.
Concreet voor boekjaar 2023:
We boeken voor in totaal 543.331 euro aan subsidies (inclusief het overgedragen resultaat van vorig boekjaar). Dit is meer dan voldoende om de overhead kosten ten belope van 271.847 euro mee te betalen. Er gebeurt in deze stap dus geen verrekening naar de gemeenten.
Het saldo van 271.485 euro nemen we mee naar Stap 2.
Stap 2: verdeling van de ATB loonkosten
De loonkosten van de ATB’ers worden verdeeld volgens de verdeelsleutel “inzet”: een pro rata verdeling op basis van de inzet van het aantal VTE dat elke gemeente wenst.
Door te werken op deze manier ontstaat er een veel duidelijkere link tussen de gewenste inzet van een aantal VTE ATB’ers en de bijdrage van elke gemeente.
Concreet voor boekjaar 2023:
De totale loonkost van de ATB’ers in 2023 bedroeg 721.030 euro. Na aftrek van het batig saldo na Stap 1 van 271.485 euro blijft er 449.545 euro over. Dit bedrag zal worden verdeeld over de gemeenten volgens de verdeelsleutel “inzet”. Voor Borsbeek bedraagt deze verdeelsleutel 10,13% en zal er een bedrag van 45.523,57 euro doorgerekend worden.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het inhoudelijke jaarverslag 2023 en de jaarrekening 2023 van ZORA Werkt goed.