De notulen en het zittingsverslag van de voorgaande zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn moeten goedgekeurd worden.
De notulen vindt u in bijlage.
Het zittingsverslag kan in de raadpleegomgeving teruggevonden worden via volgende link: https://raadpleeg-borsbeek.onlinesmartcities.be/
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van haar zitting van 27 mei 2024 goed.
Op 6 april 2020 werd tussen het lokaal bestuur Borsbeek en de Tijdelijke Maatschap Vanhout Projects-Palm Real Estate Development een overeenkomst afgesloten voor de realisatie van een publiek-private samenwerking.
Op 6 april 2020 werd tussen het lokaal bestuur Borsbeek en de Tijdelijke Maatschap Vanhout Projects-Palm Real Estate Development een overeenkomst afgesloten voor de realisatie van een publiek-private samenwerking.
In de overeenkomst wordt onder artikel §11 voorzien dat het lokaal bestuur Borsbeek een opstalrecht zal verlenen voor de terreinen 'site Het Leike' noodzakelijk voor de private ontwikkeling gedurende een periode van vijf (5) jaar. Volgens de bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst, worden de grondaandelen van de te verkopen woningen en appartementen, door de gemeente rechtstreeks verkocht en overgedragen aan de kopers bij het verlijden van de notariële verkoopakten.
Deze regeling heeft enkele nadelen:
Na overleg tussen de gemeente en DCA werd een alternatieve regeling voorgesteld die voor alle partijen een optimalisatie biedt, op de volgende wijze:
Op deze manier ontvangt de gemeente aanzienlijk sneller de betaling van de totale waarde van de grondaandelen (we schatten dat dit in Q4 2024 al het geval zou moeten kunnen zijn) en hoeft zij niet meer tussen te komen in de verkopen en is er geen juridisch/financiële opvolging meer tot de verkoop van de laatste eenheid.
Na feedback van meester De Ceuster gaat de gemeente akkoord met de opmaak van een verkoopovereenkomst in plaats van een opstal. Er werden hierbij 2 bijkomende voorwaarden geformuleerd waarmee DCA akkoord gaat:
De gemeente Borsbeek is eigenaar van de percelen opgenomen in bijgevoegde verkoopovereenkomst en heeft deze in erfpacht gegeven aan OCMW Borsbeek via een akte verleden voor de burgemeester op 4 september 1989. Deze erfpachtovereenkomst tussen gemeente en OCMW Borsbeek wordt vervroegd beëindigd en dit vanaf 3 maanden na de oplevering van de residentie Jacobus te Borsbeek, Lucien Hendrickxlei 7-11 dan wel uiterlijk op 30 september 2024. De beëindiging van de erfpacht is mee opgenomen in de bijgevoegde verkoopovereenkomst.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met de vervroegde beëindiging van de erfpacht tussen gemeente en OCMW Borsbeek voor de eigendommen op de site Het Leike en dit vanaf 3 maanden na de oplevering van de residentie Jacobus te Borsbeek, Lucien Hendrickxlei 7-11 dan wel uiterlijk op 30 september 2024 zoals opgenomen in de overeenkomst in bijlage.
Eind 2017 werd de interlokale vereniging ZORA Wijk-werken (opvolger van Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap PWA) opgericht. Er werd ook een overeenkomst met statutaire draagkracht afgesloten. Vanaf 1/1/2020 werd de dienstverlening rond Wijk-werken (opgenomen in de interlokale vereniging ZORA Wijk-werken) en rond arbeidstrajectbegeleiding & activering (verankerd in de samenwerkingsovereenkomst tot oprichting van een intergemeentelijke dienst arbeidstrajectbegeleiding en activering) en van de regierol sociale economie in één intergemeentelijk samenwerkingsverband geïntegreerd.
De ILV Zora Werkt wordt aangestuurd door een beheerscomité en heeft 1 politieke en 1 ambtelijke vertegenwoordiger per lokaal bestuur. De stad Mortsel is de beherende gemeente van de ILV en staat in voor de organisatie en rapportering.
De ILV Zora Werkt heeft 3 doelen:
Bovendien wil men synergiën tussen bovenstaande doelen bevorderen.
Op 1/1/2023 werd vanuit de ILV ZORA Werkt ook een intergemeentelijke Digibank opgericht.
Het jaarverslag dat een overzicht weergeeft van de evoluties en acties in 2023 rond Wijk-werken, de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding en activering, het personeel en de huisstijl en rechtspositieregeling is opgenomen als bijlage bij dit punt. Ook de jaarrekening 2023 en bijhorende nota zijn als bijlage terug te vinden.
Het resultaat van het boekjaar 2023 bedraagt -453.624 euro. Het overgedragen resultaat van de vorige boekjaren bedraagt 4.079 euro, waardoor er een over te dragen resultaat is van -449.545 euro.
Conform de afspraken gemaakt in het beheerscomité van Zora Werkt (cfr AMJP 2023-1) wordt er, indien het gecumuleerd resultaat van het boekjaar negatief is, aan de deelnemende besturen van ZORA Werkt een bijdrage gevraagd om tot een break-even situatie te komen.
De verdeling van het negatieve resultaat van het boekjaar gebeurt in twee stappen:
Stap 1: verdeling van de overhead kosten
Dit zijn kosten die we moeten maken om Zora Werkt toe te laten haar activiteiten uit voeren. Ze bestaan uit omkadering en diverse overhead kosten. De diverse subsidies die we ontvangen binnen Zora Werkt worden in eerste instantie verrekend met deze overhead kosten.
Indien de ontvangen subsidies groter zijn dan het totaal van de overhead kosten, zal er in Stap 1 geen verdeling plaatsvinden.
Concreet voor boekjaar 2023:
We boeken voor in totaal 543.331 euro aan subsidies (inclusief het overgedragen resultaat van vorig boekjaar). Dit is meer dan voldoende om de overhead kosten ten belope van 271.847 euro mee te betalen. Er gebeurt in deze stap dus geen verrekening naar de gemeenten.
Het saldo van 271.485 euro nemen we mee naar Stap 2.
Stap 2: verdeling van de ATB loonkosten
De loonkosten van de ATB’ers worden verdeeld volgens de verdeelsleutel “inzet”: een pro rata verdeling op basis van de inzet van het aantal VTE dat elke gemeente wenst.
Door te werken op deze manier ontstaat er een veel duidelijkere link tussen de gewenste inzet van een aantal VTE ATB’ers en de bijdrage van elke gemeente.
Concreet voor boekjaar 2023:
De totale loonkost van de ATB’ers in 2023 bedroeg 721.030 euro. Na aftrek van het batig saldo na Stap 1 van 271.485 euro blijft er 449.545 euro over. Dit bedrag zal worden verdeeld over de gemeenten volgens de verdeelsleutel “inzet”. Voor Borsbeek bedraagt deze verdeelsleutel 10,13% en zal er een bedrag van 45.523,57 euro doorgerekend worden.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het inhoudelijke jaarverslag 2023 en de jaarrekening 2023 van ZORA Werkt goed.
Het lokaal bestuur Borsbeek is voor het personeel van het OCMW Borsbeek aangesloten bij Liantis
Lianits is gespecialiseerd in preventie, veiligheid en gezondheid. Ze geven advies aan de lokale besturen als werkgever en zorgen tevens voor het medisch toezicht bij indiensttreding en langdurig ziekte.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen dient de overeenkomst van het lokaal bestuur Borsbeek met Liantis stopgezet te worden. Het OCMW personeel van het lokaal bestuur Borsbeek wordt overgenomen door de stad Antwerpen. Hierdoor zal het personeel vallen onder de arbeidsgeneeskundige dienst van de stad Antwerpen. In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 februari 2024 werd de rechtspositieregeling van de stad Antwerpen overgenomen.
In zitting van 9 juli 2013 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de organisatie van voedselbedeling in Borsbeek Twinkeltje én de overeenkomst met de Belgische Federatie van voedselbanken inzake voedselhulp goed. Het besluit werd opgenomen in bijlage.
In zitting van 13 oktober 2015 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de samenwerkingsovereenkomst met OCMW Wommelgem in het kader van voedselbedeling aan kansarmen goed. Het besluit werd opgenomen in bijlage.
In zitting van 28 juni 2021 keurde het vast bureau de samenwerking met Delhaize in het kader van ophalen voedseloverschotten voor de werking van Twinkeltje goed.
Op 18 december 2023 werd door de gemeenteraden van Antwerpen en van Borsbeek de vrijwillige samenvoeging tussen stad Antwerpen en gemeente Borsbeek goedgekeurd.
Sinds 28 juni 2021 kan Twinkeltje voedseloverschotten van Delhaize ophalen voor de lokale voedselbedeling.
Naar aanleiding hiervan worden ook de overeenkomsten met de diverse leveranciers van de voedselbedeling beëindigd en zal de bevoorrading van Twinkeltje verlopen via de Antwerpse kanalen, o.m. Foodsavers.
Feestvarken vzw is een organisatie met als doelstelling om kinderen die in armoede leven een fijne verjaardag te bezorgen met een leuk verjaardagspakket en om kinderarmoede in België onder de aandacht te brengen door educatieve pakketten uit te werken voor scholen.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14 november 2017 werd akkoord gegaan om een samenwerking met de vzw Feestvarken aan te gaan, met latere beslissing in de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 september 2019 om vanaf 1 januari 2020 de samenwerking met Feestvarken vzw verder te zetten.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen dient de overeenkomst met Feestvarken vzw opgezegd te worden.
De stad Antwerpen voorziet deze werking niet.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 november 2007 werd de intentieverklaring goedgekeurd rond de oprichting van een sociaal verhuurkantoor Woonweb
Op 28 mei 2008 werd het sociaal verhuurkantoor Woonweb effectief opgericht tussen de besturen Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. De vereniging heeft tot doel het bevorderen van het grondwettelijk recht op wonen voor de meest kwetsbare doelgroepen door het huren en doorverhuren van woningen aan woonbehoeftigen.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 november 2019 werd het samenwerkingsprotocol periode 2020 - 2025 goedgekeurd. Dit samenwerkingsprotocol bevat werkafspraken maar ook de verwachte inbreng van de verschillende partners.
De bv Thuisrand heeft de activiteiten overgenomen van de SVK Woonweb ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de vzw SVK Woonweb.
Als gevolg van die overdracht had SVK Woonweb geen enkel activa noch passiva meer en werd de vzw ontbonden. Alle rechten en plichten zijn overgegaan op de nieuwe vereniging Thuisrand waaronder ook het samenwerkingsprotocol 2020-2025.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen dient het samenwerkingsprotocol 2020-2025 afgesloten tussen de besturen Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel stopgezet te worden omdat in het protocol sprake is van het betalen van een lidgeld. De stad Antwerpen heeft een eigen protocol afgesloten.
Binnen dit samenwerkingsverband dient ieder participerend OCMW een financiële inbreng te doen. Dit gebeurt in de vorm van een lidgeld. Dit lidgeld bedraagt 0,60 euro per inwoner en tevens is het bedrag gekoppeld aan de gezondheidsindex. Voor onze gemeente bedraagt het jaarlijks lidgeld 6.503,40 euro, dit op basis van 10.839 inwoners. Dit impliceert dat onze gemeente 8% bijdraagt van de totale som die door alle partners jaarlijks dient te worden afgedragen.
Met het besluit van de Vlaamse Regering werd beslist om een werkingssubsidie toe te kennen aan lokale besturen voor de organisatie van een aanvullend lokaal dienstenaanbod.
De Vlaamse regering heeft in haar regeerakkoord het engagement opgenomen dat de lokale diensteneconomie zich verder kan ontplooien binnen individueel maatwerk en dat een klaverbladfinanciering mogelijk blijft. Zo worden lokale besturen, met het kader voor de aanvullende lokale diensten (ALD), aangemoedigd om verder in te zetten op de lokale diensten van algemeen economisch belang (DAEB) waar de LDE-ondernemingen vandaag reeds op geënt zijn. Het wil eveneens garanderen dat de lokale dienstverlening binnen iedere individuele LDE-onderneming na het wegvallen van de SINE-subsidies op 1 juli 2023 verder gezet kan worden.
Om die reden werd een werkingssubsidie toegekend aan elk lokaal bestuur met de uitdrukkelijke vraag om deze middelen toe te kennen binnen de bestaande samenwerkingsverbanden met de LDE-ondernemingen.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 november 2023 werd beslist om de werkingssubsidie in het kader van de diensten van algemeen economisch belang door te storten aan KINA en dit voor de periode 2023, 2024 en 2025.
Het betreft een jaarlijkse subsidie die het lokaal bestuur Borsbeek als deelnemend bestuur van Zora Werkt! ontvangt en die wij doorstorten naar KINA.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn betreffende de doorstorting van de subsidie werd genomen voor 3 jaar, zijnde 2023, 2024 en 2025.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn, inzonder de doorstorting van de gelden van 2025, moet ingetrokken worden aangezien de middelen van Borsbeek voor 2025 opgenomen zullen worden in deze van Antwerpen.
De subsidieperiode voor 2023 liep van 1/7/2023 tot 31/12/2023. Voor 2023 hadden we recht op een maximale subsidie van 1.187,50 euro, waarvan we momenteel reeds 80% (950 euro) hebben ontvangen.
In 2024 en 2025 loopt de subsidie telkens over een volledig jaar waardoor we jaarlijks recht hebben op een bedrag van 2.375 euro.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt een beslissing om de werkingssubsidies in het kader van de diensten van algemeen economisch belang voor het jaar 2025 niet door te storten naar KINA aangezien de middelen van Borsbeek voor 2025 opgenomen zullen worden in deze van Antwerpen en Borsbeek deze niet meer als afzonderlijke gemeente zal ontvangen.
De Minder Mobielen Centrale (MMC) werd op 1 december 1997 opgericht, als samenwerkingsverband tussen de OCMW’s van Wommelgem en Borsbeek. Vanaf 1 januari 2001 heeft het OCMW Wijnegem zich aangesloten bij het project en vanaf 1 januari 2015 werd de overeenkomst aangepast en trad ook de gemeente Boechout toe tot de samenwerking.
Dit samenwerkingsverband heeft tot doel het aanbieden van individueel vervoer tegen een sociaal verantwoorde prijs aan minder mobiele personen met een beperkt inkomen.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen dient het lokaal bestuur Borsbeek uit het samenwerkingsverband mindermobielecentrale ‘MiMoSa’ te stappen dat werd aangegaan tussen de lokale besturen Wommelgem, Wijnegem, Boechout en Borsbeek.
De klanten van de mindermobielecentrale zullen worden doorverwezen naar taxicheques, de mindermobielcentrale van het zorgbedrijf of er kan beroep gedaan worden op vervoer via dienstencheques.
De overeenkomst werd afgesloten voor onbepaalde duur met ingang van 1 mei 2015. De opzegging dient minimum 6 maanden op voorhand met aangetekend schrijven te worden gericht aan het OCMW van Wommelgem.