De notulen en het zittingsverslag van de voorgaande zitting van de gemeenteraad moeten goedgekeurd worden.
De notulen zijn raadpleegbaar in bijlage.
Het zittingsverslag kan in de raadpleegomgeving teruggevonden worden via volgende link: https://raadpleeg-borsbeek.onlinesmartcities.be/
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur waarin bepaald wordt dat de notulen en het zittingsverslag worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Regelgeving: bevoegdheid
Artikel 40 § 1 van het decreet lokaal bestuur: Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 26 februari 2024 goed.
Doordat de werken op 10 mei 2023 definitief opgeleverd werden, kan er overgegaan worden tot kosteloze overdracht van het perceel gelegen te Frans Beirenslaan 228/258, kadastraal bekend als afdeling 1 sectie A nummer 47W23 voor een oppervlakte van 4297m² in uitvoering van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 februari 2011.
De gemeenteraad keurt het ontwerp van akte tot kosteloze grondafstand inzake het perceel gelegen te Frans Beirenslaan 228/258, kadastraal bekend als afdeling 1 sectie A nummer 47W23, voor een oppervlakte van 4.297m2 principieel goed.
Op 18 december 2023 keurden de gemeenteraden van Antwerpen en Borsbeek de definitieve fusiebeslissing goed. De principiële beslissingen werden aangenomen op 21 februari 2021.
Op 23 februari 2024 keurde de Vlaamse regering definitief het ontwerp van decreet goed ter bekrachtiging van de vrijwillige samenvoeging (fusie) van de stad Antwerpen en de gemeente Borsbeek. Het ontwerp werd ingediend bij het Vlaamse Parlement.
Op 22 december 2023 had de Vlaamse regering het voorontwerp een eerste keer principieel goedgekeurd.
De fusiegemeente krijgt de naam Antwerpen en gaat in op 1 januari 2025.
Vandaag is de stad Antwerpen onderverdeeld in districten. Het is de bedoeling dat ook Borsbeek van bij de start deel zal uitmaken van deze districtsregeling en zo toetreedt als het tiende district van de stad Antwerpen.
Borsbeek maakt op politioneel vlak deel uit van de meer-gemeente politiezone MINOS (Boechout/Borsbeek/Mortsel/Wijnegem/Wommelgem). Antwerpen betreft een één-gemeente politiezone.
De gemeentefusie heeft ook gevolgen op politioneel vlak met name dat er een wijziging moet gebeuren van de grenzen zoals bepaald in art. 1, punt 1.1., van het KB van 28 april 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Antwerpen in politiezones en latere wijzigingen. Dit moet geregeld worden via besluitvorming aangezien de politiezones anders juridisch niet kunnen blijven opereren.
Wet op de geïntegreerde politie, art. 91/11-15 WGP en art. 257quinquies/11-17 WGP.
Koninklijk besluit houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Antwerpen in politiezones en latere wijzigingen.
De deelstaten op Vlaams en Waals niveau laten toe aan steden en gemeenten om te fuseren op basis van wilsovereenstemming. Omwille van de fusie moeten de federale regels inzake wijziging van de grenzen worden toegepast. De Memorie van Toelichting bepaalt dat aangezien het om een operatie op het niveau van de gemeentelijke entiteiten gaat die deel uitmaken van de desbetreffende politiezones, de ‘aanvraag’ moet uitgaan van alle gemeenteraden met akkoord over personeel, roerende goederen en lopende geschillen. Bedoeld worden hier zowel de gemeenteraden van de politiezone die zich opsplitst (zijnde: politiezone Minos) als die van de reeds ingestelde politiezone waarin de afscheidingsgemeente zal worden opgenomen, met name: politiezone Antwerpen.
De splitsing van de meer-gemeente zone Minos moet een operationele of organisatorische meerwaarde hebben. Deze meerwaarde slaat enkel op die entiteit die de grenzen verandert, niet op het overblijvende gedeelte van de politiezone.
Uit een bestuurskracht meting van 2016 die in opdracht van de Vlaamse overheid werd uitgevoerd en mede ondersteund werd door een extern bureau, kwam reeds naar voor dat de gemeente Borsbeek te maken heeft met heel wat uitdagingen die voortvloeien uit haar geografische ligging. Er werd vastgesteld dat Borsbeek worstelt met de typische stedelijke problematieken van een grootstad, ook op politioneel vlak.
Onderzoek van 2021 bevestigde dit opnieuw daar Borsbeek met een criminaliteitsgraad van 81 feiten per 1.000 inwoners t.o.v. gemiddeld 47,3 per 1.000 inwoners bij andere gemeenten van 10.000 tot 20.000 inwoners niet vergeleken kan worden met de reguliere kleine besturen. Daar tegenover beschikt zij echter niet over dezelfde grootschalige middelen als een stad om deze problemen te lijf te gaan.
De politiezone Antwerpen beschikt zowel organisatorisch als operationeel over andere mogelijkheden en middelen dan de politiezone Minos. Daardoor kan Borsbeek door toetreding tot politiezone Antwerpen rekenen op een ander beleids- en operationeel vermogen gelet op de specifieke situatie van Borsbeek.
Adviezen
Het advies van de korpschef conform art. 257 quinquies/12 wordt in rekening gebracht inzake:
De respectievelijke korpschefs van de politiezone Antwerpen en van de politiezone Minos zijn overeengekomen dat en formuleren volgend advies:
Onder voorbehoud van goedkeuring van alle gemeenteraden van de aanvraag tot wijziging van de grenzen van de politiezones Antwerpen en Minos, in die zin dat de gemeente Borsbeek vanaf 1 januari 2025 deel zal uitmaken van de politiezone Antwerpen, zal laatstgenoemde in een financiële compensatie voorzien voor 2025, 2026 en 2027. Hierbij zal door politiezone Antwerpen per kalenderjaar een vergoeding van 275.000 euro betaald worden aan politiezone Minos. In totaal omvat deze compensatie 825.000 euro.
Deze compensatie komt voort uit het gegeven dat Borsbeek als onderdeel van politiezone Minos een engagement is aangegaan voor 27 jaar voor het mee afbetalen van het nieuwe hoofdcommissariaat. Anderzijds brengt het vertrek van Borsbeek met zich mee dat de overblijvende gemeenten hun dotaties zien toenemen om dezelfde kwaliteitsvolle basispolitiezorg te kunnen blijven garanderen.
De gemeenteraad beslist dat de gemeente Borsbeek zich met ingang van 1 januari 2025 in het kader van de wijziging van de grenzen van de politiezones, zoals bepaald in de Wet op de Geïntegreerde Politie, afscheidt van de politiezone Minos en aansluit bij de politiezone Antwerpen.
De gemeenteraad neemt kennis van het akkoord dat de politiezone Antwerpen als financiële compensatie voor het kalenderjaar 2025, 2026 en 2027 een vergoeding van 275.000 euro zal betalen aan politiezone Minos. In totaal omvat deze financiële compensatie 825.000 euro.
De gemeenteraad richt een formele vraag aan de gemeenteraden van de betrokken besturen van de politiezone Minos om een gezamenlijke aanvraag te formuleren t.a.v. de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie tot wijzing van artikel 1, punt 1.1. van het KB van 28 april 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Antwerpen in politiezones.
De gemeenteraad richt een formele vraag aan de gemeenteraad van stad Antwerpen om goedkeuring te geven aan de toetreding van de gemeente Borsbeek tot de politiezone Antwerpen en zich akkoord te verklaren met de overeengekomen financiële compensatie zoals vermeld in artikel 2.
Op 21 februari 2022 keurde de gemeenteraad van Antwerpen de principiële beslissing van de stad Antwerpen tot samenvoeging met de gemeente Borsbeek goed. In voormelde beslissing werd, in uitvoering van de samenvoeging, de oprichting van een binnengemeentelijk gedecentraliseerd district Borsbeek goedgekeurd (2022_GR_00117).
Dezelfde principiële intentie tot samenvoeging werd op 21 februari 2022 door de gemeenteraad van de gemeente Borsbeek goedgekeurd.
De definitieve beslissing tot samenvoeging van stad Antwerpen (2023_GR_00770) en gemeente Borsbeek (2023_GR_00137) volgde op 18 december 2023.
De beoogde datum van samenvoeging is 1 januari 2025.
In navolging van deze besluitvorming werd een transitietraject opgestart, om de operationele inbedding van Borsbeek in Antwerpen gedegen voor te bereiden en te realiseren (2023_CBS_08921).
Ten gevolge van de vrijwillige samenvoeging worden de nieuwe gemeente en OCMW in principe als een nieuwe rechtspersoon beschouwd en ontvangen deze een nieuw ondernemingsnummer (het KBO- en btw-nummer) en een gewijzigde NIS-code.
De bestuurlijke fusie tussen stad Antwerpen en gemeente Borsbeek wordt gekenmerkt door districtsvorming, wat enkele bijzonderheden met zich meebrengt. In tegenstelling tot een reguliere bestuurlijke fusie waarbij gemeenten worden samengevoegd, blijft Borsbeek na de fusie met Antwerpen immers als een aparte entiteit bestaan in de vorm van een district met een eigen politiek besluitvormingsorgaan en specifieke bevoegdheden. Districten hebben echter geen eigen rechtspersoonlijkheid (en bijgevolg geen eigen ondernemingsnummer). Voor de gemeente Borsbeek wijzigt de rechtspersoon dus per definitie na de fusie.
De creatie van een nieuwe rechtspersoon, met gewijzigd ondernemingsnummer, brengt voor stad Antwerpen (en haar districten) aanzienlijke en onwenselijke administratieve, financiële en fiscale gevolgen met zich mee. Deze werden in het transitietraject in kaart gebracht en worden hieronder (niet-limitatief) opgesomd:
Administratieve gevolgen:
Fiscale en financiële gevolgen:
Gelet op de verregaande impact die de totstandkoming van een nieuwe rechtspersoon met zich meebrengt, wenst stad Antwerpen aan de Vlaamse Regering de vraag voor te leggen om bij de bestuurlijke fusie met Borsbeek de rechtspersoonlijkheid van stad Antwerpen en OCMW Antwerpen te behouden, evenals de bestaande NIS-code en ondernemingsnummers.
De overige relevante decretale bepalingen van toepassing op de bestuurlijke fusie blijven onverkort doorwerken. De vraag van stad en OCMW Antwerpen doet hieraan geen afbreuk.
geen
De gemeenteraad keurt de vraag aan de Vlaamse Regering tot behoud van de rechtspersoonlijkheid van stad Antwerpen en OCMW Antwerpen bij de bestuurlijke fusie met Borsbeek goed, evenals het behoud van de bestaande NIS-code, ondernemingsnummers.
Op de gemeenteraad van 18 december 2023 werd de vrijwillige samenvoeging van de gemeente Borsbeek met stad Antwerpen definitief goedgekeurd.
Tegen dit besluit werd op 14 januari 2024 klacht ingediend bij het agentschap binnenlands bestuur. De klager meende dat de gemeenteraadsleden van Borsbeek met onvoldoende kennis van de feiten een fusie met stad Antwerpen hebben goedgekeurd. De fusie zou ongedaan gemaakt moeten worden totdat er duidelijkheid zou zijn over bepaalde punten in het fusiedebat, met name:
De gemeente Borsbeek maakte op 12 februari 2024 haar standpunt inzake de klacht over aan ABB. Op 27 februari 2024 besloot ABB dat zij niet zullen optreden in het dossier.
Art. 333, tweede lid Decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat het definitieve antwoord van de toezichthoudende overheid aan de indiener van de klacht ter kennis gebracht wordt op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Het definitieve antwoord van de toezichthoudende overheid aan de indiener van de klacht dient ter kennis gebracht te worden op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de toezichthoudende overheid m.b.t. de klacht tegen het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2023 betreffende de definitieve samenvoeging van gemeente Borsbeek met stad Antwerpen.
Ter realisatie van onze doelstellingen van het burgemeesterconvenant, het lokaal energie en klimaatpact (LEKP) en het klimaatactieplan Borsbeek schreven we in op een actie van IGEAN omtrent het opzetten van een klimaattafel/wijkloket.
Deze actie geeft IGEAN momenteel vorm op maat van de situatie van Borsbeek. Zodra deze gedetailleerd is uitgewerkt door IGEAN wordt het college verder geïnformeerd.
Doelstelling van deze actie is om onze burgers te informeren over- en aan te zetten tot renovatie.
IGEAN is bereid om de klimaattafel/wijkloket vorm te geven, afgestemd op de specifieke situatie van Borsbeek, namelijk:
Daarom het voorstel om één klimaattafel/wijkloket te richten op de specifieke doelgroep eigenaar/verhuurder.
Om dit vorm te geven is er nood aan adresgegevens van deze doelgroep.
De dienst huisvesting vroeg op 4 maart 2024 een lijst op met adressen van huurwoningen gecombineerd met adressen van eigenaars bij de provincie Antwerpen om de nodige uitnodigingen voor de klimaattafel te kunnen versturen. Deze vraag gebeurde op basis van de reeds goedgekeurde verwerkingsovereenkomst uit 2020.
De provincie liet weten dat de reeds eerder goedgekeurde verwerkingsovereenkomst uit 2020 niet werd ondertekend door de deputé en het departementshoofd. Hierdoor is de overeenkomst volgens de provincie onvolledig. Intussen zijn de voorwaarden verstrengd door de privacy commissie waardoor er een nieuwe overeenkomst dient afgesloten te worden tussen de gemeente Borsbeek en de provincie Antwerpen.
Aangezien de klimaattafel gepland zou worden in de tweede helft van april 2024, dient de overeenkomst goedgekeurd te worden op de gemeenteraad van maart 2024 zodat de gemeente tijdig over de noodzakelijke adressenlijst beschikt.
De dienst huisvesting bezorgde de overeenkomst ter advies op 8 maart 2024 aan de DPO.
De DPO bezorgde zijn positief advies op 11 maart 2024.
Door het goedkeuren van deze overeenkomst gaat de gemeente Borsbeek geen financiële verplichtingen aan ten aanzien van de Provincie Antwerpen.
De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Antwerpen en de gemeente Borsbeek in verband met het lokaal woonbeleid en de private huurmarkt.
De overeenkomst wordt ondertekend bezorgd aan de provincie Antwerpen.
In zitting van de gemeenteraad van 22 mei 2023 werd, conform artikel 9 van het decreet omgevingsvergunningen, de algemeen directeur aangeduid als omgevingsambtenaar en dit gedurende een periode van maximum van 12 maanden.
Ondertussen werd in de gemeenteraad van 26 februari 2024 een gemeentelijke omgevingsambtenaar milieu en een gemeentelijke omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening aangeduid.
Hierdoor is het niet meer nodig dat de functie tijdelijk wordt waargenomen door de algemeen directeur en kan het besluit van de gemeenteraad van 22 mei 2023 opgeheven worden.
De gemeenteraad heft haar beslissing van 22 mei 2023 op waarbij de algemeen directeur werd aangeduid als omgevingsambtenaar voor een periode van maximum 12 maanden.
De parkeerstrook tegenover de de Robianostraat 6-10 omvat 3 parkeerplaatsen met beperkte parkeertijd. Het onderbord met een parkeerschijf geeft aan dat het gebruik van de parkeerschijf voorgeschreven is van 9u tot 18u op de werkdagen en voor een maximumduur van twee uren.
Een aantal handelaars in de buurt hebben nood aan parkeerplaatsen met een hoger verloop omwille van de zeer korte bezoektijd van hun klanten die vaak niet terecht kunnen op de blauwe plaatsen die gedurende 2 uur bezet zijn.
In het centrum van Borsbeek zijn heel wat parkeerplaatsen met een beperkte parkeertijd voorzien. De meerderheid daarvan valt onder het parkeerschijfregime van 2 uur, terwijl er ook nood is aan parkeerplaatsen met een hoger verloop voor die handelaars waar de bezoektijd per klant kort is.
Om ook aan deze nood te voldoen, kan 1 van de parkeerplaatsen tegenover de Robianostraat 6-10 worden omgevormd naar een parkeerplaats met een beperkte parkeertijd van 30 minuten. Hiervoor dient een aparte paal met een verkeersbord E9a met een parkeerschijf en een onderbord '30 min' te worden voorzien aan het begin van de parkeerstrook. De huidige paal wordt verplaatst naar het einde van het eerste parkeervak zodat de parkeerschijfregeling van 2 uur voor de overige plekken behouden blijft.
Politie Minos heeft geen bezwaar. Dit is een goede locatie voor de handelszaken die een korte bezoektijd hebben ( bakker, beenhouwer, krantenwinkel, kruidenier.
Het "Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer in de de Robianostraat ter hoogte van de huisnummers 4-12" goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 29 april 1994 wordt opgeheven.
De gemeenteraad keurt de inrichting van een parkeerplaats met een beperkte parkeertijd van 30 min en 2 parkeerplaatsen met een beperkte parkeertijd van 2 uur op de de Robianostraat tegenover de huisnummers 6-10 goed. Hiervoor wordt de eerste parkeerplaats van deze zone (kortst bij de inrit parking kerk) aangeduid met een verkeersbord E9a met het symbool van een parkeerschijf en een onderbord '30 min'. De overige 2 plaatsen worden aangeduid met een verkeersbord E9a met het symbool van een parkeerschijf.
Binnen de woonerven en de erven:
1° mogen de voetgangers de ganse breedte van de openbare weg gebruiken : spelen zijn er eveneens toegelaten;
2° mogen de bestuurders de voetgangers niet in gevaar brengen en ze niet hinderen; zo nodig moeten zij stoppen. Zij moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen. De voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren;
3° is de snelheid beperkt tot 20 km per uur;
4° a) is het parkeren verboden, behalve :
b) mogen de stilstaande of geparkeerde voertuigen rechts of links ten opzichte van hun rijrichting opgesteld worden.
In Meuleveld, Lucashoeve, Broekstraat en Rooibos zijn onthardingen en vergroeningen gepland. Door de voetpaden te ontharden en in te zaaien, zullen voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer de rijbaan moeten delen. Om dit veilig te kunnen doen, is het belangrijk dat de snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt aangepast. In de regelgeving rond woonerven is dit voorzien door enerzijds de maximale snelheid naar 20 te brengen en anderzijds de straat in te richten met versmallingen en/of drempels en/of asverschuivingen. Ook worden voetgangers expliciet op een eerste plaats gezet:
Binnen de woonerven en de erven:
Lucashoeve en Broekstraat zijn doodlopende straten, in Meuleveld zal door middel van asverschuivingen en een versmalling doorgaand verkeer ontraden worden. De noord- en westkant van het pleintje op het kruispunt van Rooibos en de Hulgenrodestraat bieden enkel te voet toegang tot 2 huizen, de enkelrichting die hier reeds geldt wordt behouden.
Het autoluwe karakter van al deze straten maakt het mogelijk om hier een woonerf in te richten.
Het woonerf wordt aangegeven met de verkeersborden F12a (begin van een woonerf) en F12b einde van een (woonerf). In een woonerf is het verboden te parkeren, behalve op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is; ofwel op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat. Alle woningen in deze straten hebben private parkeermogelijkheden. Voor bezoekers zullen een beperkt aantal parkeerplaatsen worden voorzien op de straat, afgebakend door wegmarkeringen en met aanbrenging van de letter P. Gecombineerd met bloembakken/plantvakken functioneren deze parkeerplaatsen ook permanent als versmalling en asverschuiving. Zie het plan in bijlage voor de inrichting.
Politie Minos adviseert gunstig, maar wil wel waarschuwen voor het mogelijk creëren van een parkeerprobleem op het moment dat verschillende buren tegelijk (veel) bezoek ontvangen. Zij geven aan dat in de keerlussen van Lucashoeve en Broekstraat telkens nog 2 parkeerplaatsen extra voorzien zouden kunnen worden ter hoogte van de huisnummers 7 en 8 en ook ter hoogte van Meuleveld 24 in de versmalling. De dienst omgeving adviseert eerst het plan zoals voorzien uit te voeren, extra parkeerplaatsen kunnen in de toekomst altijd nog toegevoegd worden. In normale omstandigheden zouden de voorziene plaatsen ruim voldoende moeten zijn aangezien deze woningen allemaal over een garage en oprit beschikken.
Enkele bewoners van Lucashoeve en Broekstraat hebben hun bezorgdheid geuit over het beperkte aantal parkeerplaatsen. Het bestuur wil hieraan tegemoet komen door het aantal parkeerplaatsen te verhogen. In bijlage is het aangepast plan terug te vinden.
Het 'Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - woonerf Meuleveld, Lucashoeve, Broekstraat en Rooibos' van 27 november 2023 wordt opgeheven.
De gemeenteraad keurt de inrichting van Meuleveld, Lucashoeve, Broekstraat en Rooibos ten noordwesten van het pleintje als woonerf goed.
Om het woonerf af te bakenen worden de verkeersborden F12a (begin van een woonerf) en F12b (einde van een woonerf) geplaatst aan de toegangen:
De woonerven worden ingericht met versmallingen/asverschuivingen waarin parkeerplaatsen zijn voorzien, afgebakend met wegmarkeringen waarin de letter P is aangebracht.
Op de gemeenteraad van 23 september 2019 werd het aanvullend reglement goedgekeurd voor de plaatsing van een verkeersfilter op de Langbaan, bestaande uit wegneembare paaltjes net voor het kruispunt tussen de huisnummers 3 en 4. De bewoners van de woningen aan het einde van de Langbaan moesten daardoor via het Fort tot aan hun woning rijden met de wagen.
Op het college van 31 juli 2023 werd met een tijdelijke politieverordening beslist om de verkeersfilter te verplaatsen tot voorbij het laatste huis, huisnummer 6, omwille van de bereikbaarheid voor de bewoners. Door de inrichting van de werfzone voor de onthardingswerken op de activiteitenstrip op het Fortdomein zou de verbinding tussen het Fortdomein en de Langbaan voor gemotoriseerd verkeer afgesloten zijn. De werken waren voorzien om te starten op 16 augustus 2023, maar zijn uiteindelijk pas gestart op 29 januari 2024. De werken op het Fort zouden volgens de oorspronkelijke planning eindigen in maart 2024, dus werd de einddatum van deze tijdelijke politieverordening op 31 maart 2024 gezet. Deze tijdelijke situatie gaf ons de mogelijkheid om de nieuwe locatie van de verkeersfilter te evalueren, aangezien de bewoners al langer vragende partij waren om hun woningen via het centrum en de Langbaan te ontsluiten en niet via het Fortdomein.
De huidige (tijdelijke) locatie van de paal geniet de voorkeur van de bewoners. Op de Langbaan is een geboortehuis gevestigd, waardoor een goede bereikbaarheid belangrijk is. Toen de toegang via het Fortdomein verliep, signaleerden de bewoners dat leveranciers en bezoekers hen moeilijk konden vinden.
De dienst omgeving heeft in de periode sinds de aanpassing geen bezwaren of opmerkingen gekregen.
Ook politie Minos heeft hierover geen opmerkingen en heeft geen bezwaar, advies in bijlage.
Het "aanvullend reglement over de politie van het wegverkeer - Langbaan - plaatsen van wegneembare paaltjes" van 23 september 2019 wordt opgeheven vanaf 1 april.
De gemeenteraad keurt de definitieve plaatsing van de verkeersfilter voorbij het laatste huis op de Langbaan goed. De verkeersfilter bestaat uit vaste palen en wordt aangegeven door een verkeersbord C3 (verboden toegang in beide richtingen) met een onderbord M3 (uitgezonderd fietsers en bromfietsers klasse A).
De gemeente Borsbeek is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging PIDPA.
Met het schrijven van 1 maart 2024 wordt de gemeente Borsbeek opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van 19 april 2024 op afstand waarvan de link en de modaliteiten nog zullen worden doorgestuurd. Pidpa zal via een livestream de openbaarheid van de vergadering waarborgen.
De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:
De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2024.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
De gemeenteraad keurt de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2024 en het toelichtend verslag goed.
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 19 april 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
Een kopie van dit besluit wordt overgemaakt aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Bij de PPS-overeenkomst werd het ontwerp en de bouw van de Administratieve Campus (gekend als ‘Werf 2’) aan de Tijdelijke Maatschap VANHOUT PROJECTS-PALM REAL ESTATE DEVELOPMENT toevertrouwd.
Artikel 8 §6 van de PPS-overeenkomst bepaalt dat de gemeente Borsbeek voor deze opdracht een budget voorziet van € 500.000,00 (excl. BTW) en dat partijen in onderling akkoord in het Overlegcomité de scope van de verbouwing nog dienen te bepalen.
De gemeente Borsbeek zag zich in de aanloop naar en in het kader van de fusie met de stad Antwerpen
genoodzaakt om haar beslissing omtrent de scope van de verbouwing uit te stellen.
Het is aangewezen om de termijn waarbinnen de scope van de verbouwing dient bepaald te worden, te verlengen tot 31 december 2024; hierdoor kunnen een aantal noodzakelijke renovatiewerken gebeuren en kan de locatie klaargemaakt worden om te fungeren als districtshuis.
De aanpassingen aan de PPS-overeenkomst betreffen niet-wezenlijke wijzigingen in de zin van artikel 38/5 KB AUR.
De prijs van de eerste fase van de verbouwing, te weten de renovatie van de raadzaal op het gelijkvloers van de Administratieve Campus, wordt bepaald op een prijs van € 150.140,67 (excl. BTW).
Sommige elementen in de offerte (technieken - verwarming/verlichting) zijn geraamde bedragen aangezien de onderaannemers nog geen exacte offerte hebben ingediend. De offerte zal afzonderlijk ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college.
De gemeenteraad keurt addendum 3 aan de overeenkomst PPS-Driewervenplan goed, in het bijzonder voor wat de verlenging van de termijn binnen dewelke de scope van de verbouwing van de administratieve campus dient te worden bepaald.
In zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022 werd principieel goedkeuring gegeven aan een mogelijke vrijwillige samenvoeging van de stad Antwerpen met de gemeente Borsbeek.
In zitting van de gemeenteraad van 18 december 2023 werd het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van gemeente Borsbeek met stad Antwerpen goedgekeurd. De beoogde samenvoegingsdatum is 1 januari 2025.
Er werd in de gemeenteraad afgesproken dat er maandelijks een toelichting zou gegeven worden aan de raadsleden over de stand van zaken van deze fusie.
Aan de gemeenteraadsleden wordt een toelichting gegeven over de stand van zaken van het fusietraject tussen de stad Antwerpen en de gemeente Borsbeek.