Gemeenteraadslid Peter Van Hoof deelde via mail mee dat hij voortaan als onafhankelijk raadslid wil zetelen en niet meer als lid van de fractie Iedereen Borsbeek.
Artikel 36 §1 van het decreet lokaal bestuur: een of meer gemeenteraadsleden die op dezelfde lijst verkozen zijn, vormen een fractie.
Deze mededeling dient ter kennisgeving worden gebracht aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de melding van gemeenteraadslid Peter Van Hoof, dat hij voortaan als onafhankelijke zal zetelen in de gemeenteraad en niet meer voor de fractie Iedereen Borsbeek.
De notulen en het zittingsverslag van de voorgaande zitting van de gemeenteraad moeten goedgekeurd worden.
De notulen zijn raadpleegbaar in bijlage.
Het zittingsverslag kan in de raadpleegomgeving teruggevonden worden via volgende link: https://raadpleeg-borsbeek.onlinesmartcities.be/
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur waarin bepaald wordt dat de notulen en het zittingsverslag worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Regelgeving: bevoegdheid
Artikel 40 § 1 van het decreet lokaal bestuur: Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 27 mei 2024 goed.
In het kader van het burgemeesterconvenant 2030 en het LEKP werf 4 (water) zal IGEAN zich inzetten om haar gemeenten zowel te ondersteunen bij mitigatie als adaptatie maatregelen. We zien nu al dat er in de zomer waterschaarste is, terwijl er in de winter juist teveel regenwater is. Deze trend zal door de klimaatopwarming alleen maar toenemen en als lokaal bestuur is het belangrijk om ons aan deze nieuwe situatie aan te passen. Wateroverlast kan bij hevige regenbuien beperkt worden door afkoppeling van de dak-aflopen en opvang in een regenwaterton. Met dat regenwater kunnen bovendien enkele drinkwater besparende activiteiten (wassen van de auto, sproeien van de tuin,...) uitgevoerd worden. Door regenwatertonnen aan te bieden aan alle burgers in onze regio willen we hergebruik van regenwater stimuleren en burgers sensibiliseren rond zuinig waterverbruik.
De raad van bestuur van IGEAN heeft op 17 maart 2024 een raamovereenkomst gesloten om regenwatertonnen aan te bieden.
Artikel 170 §4 van de Grondwet bepaalt dat geen last of belasting door de agglomeratie, de federatie van
gemeenten en de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van
hun raad.
De wet bepaalt ten aanzien van de in het eerste lid
bedoelde belastingen, de uitzonderingen waarvan de noodzakelijkheid
blijkt.
Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, van de burgers geen retributie gevorderd kan worden dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030.
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven.
De gemeenteraad heeft in zitting 5 september 2022 van de ondertekening van het burgemeestersconvenant 2023 ism het EngerieK huis van IGEAN goedgekeurd.
Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 omtrent de gemeentefiscaliteit.
De gemeente Borsbeek is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.
De raad van bestuur van IGEAN dienstverlening heeft op 17 03 2024 een nieuwe raamovereenkomst gesloten om regenwatertonnen aan te bieden.
Bijgevoegde projectfiche geeft meer duiding bij de 4 modellen.
De verdeling hiervan zal op volgende manieren gebeuren:
A. Op het recyclagepark Wommelgem uitgebaat door IGEAN:
Inwoners kunnen de regenwatertonnen aankopen op het recyclagepark en afrekenen via de betaalterminal.
De volgende regenwatertonnen zullen aangeboden worden op de recyclageparken:
1. De standaard ronde regenwaterton inclusief voet en kraan van 310 liter
2. De standaard ronde regenwaterton inclusief voet en kraan van 510 liter
IGEAN is verantwoordelijk voor het bestellen en verdelen van regenwatertonnen die aangeboden worden op de recyclageparken. De retributies worden door IGEAN geïnd en zijn kostendekkend voor de aankoop en levering van de regenwatertonnen via de recyclageparken.
B. Via een groepsaankoop / bestelronde op de website van IGEAN:
Inwoners kunnen onderstaande regenwatertonen bestellen via de website van IGEAN en betalen via overschrijving.
De volgende regenwatertonnen kunnen besteld worden via de website:
3. Regenwaterton Design - wandmodel - 350 liter
4. Regenwaterton - wandmodel - 1000 liter
Dit gaat als volgt:
Om de inwoners van Borsbeek de kans te geven om in het najaar 2024 een regenwaterton aan te schaffen via de 2 hierboven vermelde manieren, wil Borsbeek intekenen op de actie 'Raamovereenkomst Regenwatertonnen' en een nieuw retributiereglement voorleggen aan de gemeenteraad van 24 juni 2024.
IGEAN biedt 4 verschillende regenwatertonnen aan waarvan de prijs binnen een raamovereenkomst voor 3 jaar is vastgelegd:
Via het recyclagepark:
De retributie dekt louter de kosten voor de aankoop van de regenwatertonnen.
Via groepsaankoop / bestelronde op website van IGEAN
Deze regenwatertonnen worden rechtstreeks besteld en betaald via de website van IGEAN.
De gemeenteraad keurt het reglement 'retributie op aankoop van regenwatertonnen' goed.
De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal bestuur.
Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 en 287 van het Decreet Lokaal bestuur.
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IGEAN milieu & veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid.
Vanaf 1 januari 2025 zal het afval in Borsbeek ingezameld worden volgens het Antwerps model. Dit betekent dat de Borsbekenaar gebruik zal maken van de Antwerpse afvalzakken. Om deze transitie praktisch goed te laten verlopen, zullen de huidige IGEAN-afvalzakken nog verkocht worden tot en met 30 september 2024. Vanaf 1 oktober 2024 kan de Borsbekenaar enkel nog Antwerpse afvalzakken aankopen.
Tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2025 kan de Borsbekenaar zowel IGEAN-afvalzakken als Antwerpse afvalzakken op straat aanbieden. Vanaf 1 april 2025 worden enkel nog Antwerpse afvalzakken opgehaald.
Door deze regeling kan de Borsbekenaar gedurende een periode van 6 maanden reeds aangekochte IGEAN-afvalzakken verder opgebruiken.
Van 1 oktober 2024 tot en met 31 december 2024 zamelt IGEAN het afval in. IGEAN zamelt tijdelijk zowel IGEAN-afvalzakken als Antwerpse zakken in.
Van 1 januari 2025 tot en met 31 maart 2025 zamelt Antwerpen het afval in. Antwerpen zamelt tijdelijk zowel IGEAN-afvalzakken als Antwerpse afvalzakken in.
Vanaf 1 april 2025 zamelt Antwerpen enkel Antwerpse afvalzakken in.
De tarieven van de Antwerpse afvalzakken zijn anders dan de huidige tarieven in het retributiereglement 'retributie op verdelen van huisvuilzakken' goedgekeurd door de gemeenteraad van 22 februari 2021. Het reglement dient dan ook aangepast te worden om de verkoop van Antwerpse afvalzakken in Borsbeek vanaf 1 oktober 2024 mogelijk te maken.
Huidige situatie:
Situatie vanaf 01 10 2024 tot en met 31 12 2024:
Situatie vanaf 01 01 2025 tot en met 31 03 2025:
Omdat de burger in deze overgangsperiode (januari tot en met maart 2025) zijn IGEAN-afvalzakken nog mag opgebruiken, zal de verkoopshoeveelheid nog niet op 100% staan. Antwerpen ontvangt in deze periode dus minder dan het zou ontvangen wanneer er geen IGEAN-afvalzakken meer gebruikt mogen worden.
Situatie vanaf 01 04 2025:
Er wordt aangenomen dat de minderkomst van de gemeente Borsbeek in kwartaal 4 2024 van gelijke grootorde is als de minderinkomst die stad Antwerpen heeft in kwartaal 1 2025. Beide partijen zijn akkoord om dit als een nuloperatie te beschouwen en hier geen verdere financiële actie rond te ondernemen.
De gemeenteraad keurt het reglement 'retributie op verdeling van huisvuilzakken' dat integraal aan dit besluit werd toegevoegd, goed.
Het reglement 'Retributie op verdeling van huisvuilzakken' dat goedgekeurd werd op de gemeenteraad van 22 februari 2021 wordt opgeheven vanaf 30 september 2024.
De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IGEAN milieu & veiligheid.
Sedert enkele jaren wordt er getracht om de eigenaars-verhuurders aan te zetten om een conformiteitsattest aan te vragen. Sinds 2015 worden de conformiteitsattesten gratis afgeleverd. Aangezien er nog steeds te weinig conformiteitsattesten afgeleverd werden, werd in overleg met andere huisvestingsambtenaars en IGEAN besloten om actie te ondernemen en een belasting te heffen op het niet aanvragen van een conformiteitsattest.
Door een wijziging van de Vlaamse Codex Wonen 2021, ingaand op 1 juni 2024, kunnen de gemeenten geen belasting of retributie meer heffen op het afleveren van het attest. Er kan wel een vergoeding gevraagd worden voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Deze piste werd onderzocht en besproken, maar in het kader van de fusie werd ook de werking omtrent het conformiteitsattest bekeken in de stad Antwerpen. De stad Antwerpen heft momenteel geen retributie voor het conformiteitsattest of voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Wij oordelen dan ook dat de werking van de stad hier zal gevolgd worden en zullen geen retributie heffen op het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek.
De retributie op het niet-vrijwillig aanvragen van conformiteitsattesten zal niet meer aangerekend worden aangezien we juridisch gezien geen belasting of retributie kunnen heffen op het niet-hebben van een document.
Indien eigenaars van woningen de verordening 'conformiteitsattest' niet nakomen en geen conformiteitsattest aanvragen binnen de daarvoor voorziene termijn zullen zij worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete. Deze boete wordt opgelegd door de GAS-ambtenaar die hiervoor werd aangesteld via IGEAN.
De eigenaars van woningen die niet tijdig een conformiteitsattest aanvragen en dus een inbreuk plegen op de verordening zullen gesanctioneerd worden door de daartoe aangestelde ambtenaar en zullen een GAS-boete ontvangen.
De gemeenteraad keurt het 'reglement omtrent conformiteitsattesten' dat integraal aan dit besluit werd toegevoegd goed, voor de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025.
De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten, goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 april 2023, wordt opgeheven en door de gemeentelijke verordening in bijlage vervangen.
De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Op 21 februari 2022 keurde de gemeenteraad van Borsbeek de principiële beslissing van de stad Antwerpen tot samenvoeging met de gemeente Borsbeek goed. In voormelde beslissing werd, in uitvoering van de samenvoeging, de oprichting van een binnengemeentelijk gedecentraliseerd district Borsbeek goedgekeurd. Dezelfde principiële intentie tot samenvoeging werd op 21 februari 2022 door de gemeenteraad van de stad Antwerpen goedgekeurd.
In voormelde beslissing werd de heer Karl Van Borm, de toenmalige financieel directeur van stad Antwerpen, aangeduid als de financieel directeur-coördinator van de samenvoegingsoperatie op ambtelijk niveau, voor de coördinatie van de financiële aspecten van de samenvoeging. De financieel directeur van gemeente Borsbeek, mevrouw Kirsten Smits, stond hem daarin bij.
De definitieve beslissing tot samenvoeging van stad Antwerpen en gemeente Borsbeek volgde op 18 december 2023. De beoogde datum van samenvoeging is 1 januari 2025.
In navolging van deze besluitvorming werd een transitietraject opgestart, om de operationele inbedding van Borsbeek in Antwerpen gedegen voor te bereiden en te realiseren.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De heer Pieter Dielis werd bij gemeenteraadsbeslissing van de stad Antwerpen van 27 november 2023 aangeduid als financieel directeur van stad Antwerpen, met ingang van 1 januari 2024. De heer Karl Van Borm is met pensioen.
De heer Pieter Dielis neemt als financieel directeur, in vervanging van de heer Karl Van Borm, ook de rol op van financieel directeur-coördinator in de bestuurlijke fusie op. Middels dit besluit bevestigt de gemeenteraad van Antwerpen / Borsbeek formeel deze vervanging.
De gemeenteraad keurt goed dat de heer Pieter Dielis per 1 januari 2024 de rol opneemt van financieel directeur-coördinator voor de coördinatie van de financiële aspecten van de bestuurlijke fusie tussen Antwerpen en Borsbeek.
Op 6 april 2020 werd tussen het lokaal bestuur Borsbeek en de Tijdelijke Maatschap Vanhout Projects-Palm Real Estate Development een overeenkomst afgesloten voor de realisatie van een publiek-private samenwerking.
Op 6 april 2020 werd tussen het lokaal bestuur Borsbeek en de Tijdelijke Maatschap Vanhout Projects-Palm Real Estate Development een overeenkomst afgesloten voor de realisatie van een publiek-private samenwerking.
In de overeenkomst wordt onder artikel §11 voorzien dat het lokaal bestuur Borsbeek een opstalrecht zal verlenen voor de terreinen 'site Het Leike' noodzakelijk voor de private ontwikkeling gedurende een periode van vijf (5) jaar. Volgens de bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst, worden de grondaandelen van de te verkopen woningen en appartementen, door de gemeente rechtstreeks verkocht en overgedragen aan de kopers bij het verlijden van de notariële verkoopakten.
Deze regeling heeft enkele nadelen:
Na overleg tussen de gemeente en DCA werd een alternatieve regeling voorgesteld die voor alle partijen een optimalisatie biedt, op de volgende wijze:
Op deze manier ontvangt de gemeente aanzienlijk sneller de betaling van de totale waarde van de grondaandelen (we schatten dat dit in Q4 2024 al het geval zou moeten kunnen zijn) en hoeft zij niet meer tussen te komen in de verkopen en is er geen juridisch/financiële opvolging meer tot de verkoop van de laatste eenheid.
Na feedback van meester De Ceuster gaat de gemeente akkoord met de opmaak van een verkoopovereenkomst in plaats van een opstal. Er werden hierbij 2 bijkomende voorwaarden geformuleerd waarmee DCA akkoord gaat:
De gemeente Borsbeek is eigenaar van de percelen opgenomen in bijgevoegde verkoopovereenkomst en heeft deze in erfpacht gegeven aan OCMW Borsbeek via een akte verleden voor de burgemeester op 4 september 1989. Deze erfpachtovereenkomst tussen gemeente en OCMW Borsbeek wordt vervroegd beëindigd en dit vanaf 3 maanden na de oplevering van de residentie Jacobus te Borsbeek, Lucien Hendrickxlei 7-11 dan wel uiterlijk op 30 september 2024. De beëindiging van de erfpacht is mee opgenomen in de bijgevoegde verkoopovereenkomst.
De gemeenteraad keurt de vervroegde beëindiging goed van de erfpacht tussen gemeente en OCMW Borsbeek voor de eigendommen op de site Het Leike en dit vanaf 3 maanden na de oplevering van de residentie Jacobus te Borsbeek, Lucien Hendrickxlei 7-11 dan wel uiterlijk op 30 september 2024 zoals opgenomen in de ontwerpovereenkomst in bijlage.
De gemeenteraad keurt de verkoopovereenkomst goed tussen de gemeente Borsbeek en Palm Real Estate Development voor de eigendommen op de site Het Leike zoals op genomen in de ontwerpovereenkomst in bijlage.
Op 21 oktober 2022 werd de gemeente via een schrijven in kennis gesteld door de toenmalige sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning, nu Woonmaatschappij Thuisrand, over de onbewuste verkoop in 2011 van de tuin gelegen te Frans Beirenslaan 56 te Borsbeek.
Het perceel tuingrond, momenteel kadastraal gekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2 LOT 1, is gelegen tussen de woning Frans Beirenslaan 56 en het kerkhof van Borsbeek en maakt in gebruik integraal deel uit van de woning. De tuingrond maakte destijds echter kadastraal deel uit van het achtergelegen perceel gekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2 en werd bij de verkoop van dit perceel in 2011 door de voormalig sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning verkeerdelijk mee overgedragen aan de gemeente Borsbeek.
Hierdoor behoorde de tuin kadastraal bij het perceel gekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2. De woning gelegen te Frans Beirenslaan 56 had kadastraal gezien hierdoor geen buitenruimte.
Aangezien Woonmaatschappij Thuisrand de eengezinswoning wil verkopen, is het noodzakelijk dat de tuinzone kadastraal teruggekoppeld kan worden aan de eengezinswoning. Dit om de woonkwaliteit van een eengezinswoning met voldoende buitenruimte te verzekeren en om de foutieve verkoop uit 2011 recht te zetten.
Woonmaatschappij Thuisrand kan enkel overgaan tot aankoop na goedkeuring van hun dagelijks bestuur, goedkeuring van hun Raad van Bestuur en onder de opschortende voorwaarde van financiering door Wonen in Vlaanderen. Tevens dient ook de gemeente Borsbeek akkoord te gaan met een verkoop.
De gemeente Borsbeek kocht de grond kadastraal gekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2, met een oppervlakte van 3012m², in 2011 aan voor de prijs van 98.000 euro. Op basis van de opmetingen van het ganse perceel 105G2/2 en de specifieke tuinzone van de Frans Beirenslaan 56, zal er dus een verrekening dienen te gebeuren van de oorspronkelijke aankoopprijs.
De gemeente verklaarde zich daarom akkoord met de aanstelling van een landmeter en notaris door Woonmaatschappij Thuisrand.
Woonmaatschappij Thuisrand stelde een landmeter aan om schattingsverslag op te maken.
Op woensdag 8 september 2023 voerde de aangestelde landmeter een plaatsbezoek uit.
Uit het verslag dat werd opgesteld op 18 september 2023 blijkt onderstaande te zijn vastgesteld:
De Woonmaatschappij Thuisrand stelde notaris Koen De Raeymaecker aan in dit dossier.
Overeenkomstig artikel 5.2.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening ontving het college van burgemeester en schepenen op 3 mei 2024 een schrijven van notaris Koen De Raeymaecker over de verdeling van een perceel tuin, kadastraal bekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2, gelegen te Frans Beirenslaan 56. Het afgesplitste deel van het perceel, kadastraal gekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2 LOT 1, met een oppervlakte van 136m² zal als tuin deel uitmaken van de woning gelegen Frans Beirenslaan 56, afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105E2/2.
Op 16 oktober 2023 ging het college van burgemeester en schepenen reeds principieel akkoord met de verkoop van dit perceel aan Woonmaatschappij Thuisrand en de waardebepaling van 7000 euro.
Het college van burgemeester en schepenen nam op 13 mei 2024 akte van het plan en het attest van verdeling. Het college van burgemeester en schepenen had geen opmerkingen aangaande de verdeling.
Op 10 juni 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van de verkoopakte van de tuinzone gelegen te Frans Beirenslaan 56+, kadastraal bekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2, LOT 1 met een oppervlakte van 136m² en de waardebepaling van 7000 euro, principieel goed en verwees dit punt door naar de eerst volgende gemeenteraad.
De waardebepaling is gebeurd op basis van vergelijkings- en afleidingspunten en op basis van de oorspronkelijke aankoopprijs door de gemeente.
De vergelijkingspunten werden geselecteerd uit de diverse beschikbare bronnen, namelijk verkochte bouwgronden in Borsbeek, en de meest relevante verkoopresultaten werden weerhouden.
We noteren een gemiddelde waarde van 507 €/m² waarvan 10% neerkomt op ongeveer 51 €/m².
De grond werd op 20 juni 2011 onder een grotere oppervlakte van 3012 m² door de gemeente Borsbeek aangekocht voor 98000 € of 32,54 €/m².
Een redelijke indexatie voor gronden van gemiddeld 4% per jaar komt neer op ongeveer 53 €/m².
Rekening houdend met voorgaande en de evolutie op de vastgoedmarkt, kan op datum van 18 september 2023, aan het eigendom gelegen Frans Beirenslaan 56+, 2150 Borsbeek, kadastraal gekend onder afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105/2 G/2 LOT 1 met een oppervlakte van 136 m² een waarde toegekend worden van: 7000 € in vrije verkoop.
De gemeenteraad keurt het ontwerp van de verkoopakte van de tuinzone gelegen te Frans Beirenslaan 56+, kadastraal bekend als afdeling 11007, sectie A, perceelnummer 105G2/2, LOT 1 met een oppervlakte van 136m² en met een verkoopprijs van 7000 euro, goed.
Het ondertekende gemeenteraadsbesluit wordt bezorgd aan notaris Koen De Raeymaecker met contactadres Quinten Matsijslei 28, 2018 Antwerpen.
De gemeenteraad van 27 maart 2023 heeft beslist om de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende reglementen in verband met parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische wagens, voor de wegen die zich op het grondgebied van de gemeente Borsbeek bevinden, te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
Het college wenst de gemeenteraad te informeren over de beslissingen die ze genomen hebben betreffende de aanvullende reglementen voor parkeerplaatsen voorbehouden voor het laden van elektrische wagens.
Het college informeert de gemeenteraad betreffende volgende genomen beslissingen:
Op de gemeenteraad van 27 april 2015 werd de bebouwde kom van Borsbeek uitgebreid tot aan de grens met Boechout, zowel op de Corluylei als op de Mussenhoevelaan en de Boechoutsesteenweg.
In samenwerking met politie Minos en de gemeente Boechout wordt een trajectcontrole opgestart op de as Boechoutsesteenweg (Borsbeek) - Borsbeeksesteenweg (Boechout). Deze trajectcontrole vereist een uniforme snelheidszone op de volledige as. Op dit moment geldt op de Borsbeeksesteenweg in Boechout namelijk een zone 50, buiten bebouwde kom. De Boechoutsesteenweg in Borsbeek bevindt zich daarentegen in de bebouwde kom. Dit zorgt ervoor dat de trajectcontrole over 2 verschillende zones loopt, beide met een maximumsnelheid van 50 km/u, maar met een verschillend statuut. De boetes voor dezelfde snelheidsovertreding liggen hoger in de bebouwde kom dan in een zone 50 buiten bebouwde kom.
Om dit probleem te verhelpen zal de bebouwde kom in Borsbeek worden aangepast en wordt een grensoverschrijdende zone 50 ingesteld op de Boechoutsesteenweg en Borsbeeksesteenweg in samenwerking met de gemeente Boechout. Dit heeft als voordeel dat niet beide gemeenten een 'begin- en einde zone bord' op de grens van de gemeente dienen te plaatsen wanneer de weg over hetzelfde snelheidsregime beschikt.
Het vademecum fietsvoorzieningen geeft aan dat een aanliggend fietspad, zoals het geval is op de Boechoutsesteenweg-Borsbeeksesteenweg, slechts kan bij een snelheidsregime van maximaal 50 km/u. Dat deze as een belangrijke schoolroute is, versterkt verder de nood aan het prioritiseren van de fietser hier. Omwille van de lengte van deze as, is een trajectcontrole de beste manier om de snelheidsbeperking af te dwingen.
De borden begin en einde zone 50 worden op het grondgebied van Borsbeek geplaatst aan het begin van de Boechoutsesteenweg en aan Breedveld, telkens waar de bebouwde kom begint/eindigt. In bijlage is een plan te vinden dat de volledige grensoverschrijdende zone 50 weergeeft, alsook een plan met de signalisatie aan de Borsbeekse zijde.
De gemeenteraad keurt de inrichting van een grensoverschrijdende zone 50 op de Boechoutsesteenweg - Borsbeeksesteenweg in samenwerking met de gemeente Boechout goed.
Op het grondgebied Borsbeek worden borden begin en einde zone 50 geplaatst
In het gemeenteraadsbesluit van 27 april 2015 wordt de bebouwde kom uitgebreid tot aan de grens met Boechout, onder andere op de Boechoutsesteenweg. Omwille van de trajectcontrole die op de as Boechoutsesteenweg-Borsbeeksesteenweg wordt ingevoerd, dient de start van de bebouwde kom op de Boechoutsesteenweg te worden aangepast. Op dit moment geldt op de Borsbeeksesteenweg in Boechout namelijk een zone 50, buiten bebouwde kom. De Boechoutsesteenweg in Borsbeek bevindt zich daarentegen in de bebouwde kom. Dit zorgt ervoor dat de trajectcontrole over 2 verschillende zones loopt, beide met een maximumsnelheid van 50 km/u, maar met een verschillend statuut. De boetes voor dezelfde snelheidsovertreding liggen hoger in de bebouwde kom dan in een zone 50 buiten bebouwde kom.
Om een uniforme zone 50 te kunnen voorzien op het volledig traject van de trajectcontrole op de Boechoutsesteenweg - Borsbeeksesteenweg, dient de afbakening van de bebouwde kom in Borsbeek te worden aangepast. De start van de bebouwde kom op de Boechoutsesteenweg wordt verplaatst naar het begin van de Boechoutsesteenweg, ter hoogte van huisnummer 3. Bijkomend moeten aan het begin van Breedveld extra borden begin en einde bebouwde kom worden geplaatst om de afbakening van de bebouwde kom te vervolledigen.
De gemeenteraad keurt de aanpassing van de zuidelijke grens van de bebouwde kom van Borsbeek goed.
In zitting van de gemeenteraad van 22 december 1975 werd akkoord gegaan met de aansluiting bij de Antwerpse Professionele Interbedrijfsmedische dienst te Antwerpen (APRIM).
Er vonden later verschillende fusies plaats tussen bedrijfsmedische diensten waardoor de naam Aprim op 18 mei 2006 werd gewijzigd naar Mensura, Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk.
Mensura is gespecialiseerd in preventie, veiligheid en gezondheid. Ze geven advies aan de lokale besturen als werkgever en zorgen tevens voor het medisch toezicht bij indiensttreding en langdurig ziekte.
Het gemeentebestuur Borsbeek is aangesloten bij Mensura.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen dient de overeenkomst van het lokaal bestuur Borsbeek met Mensura stopgezet te worden. Het personeel van het lokaal bestuur Borsbeek wordt overgenomen door de stad Antwerpen. Hierdoor zal het personeel vallen onder de arbeidsgeneeskundige dienst van de stad Antwerpen. In zitting van de gemeenteraad van 26 februari 2024 werd de rechtspositieregeling van de stad Antwerpen overgenomen.
Het beëindigen van de samenwerkingsovereenkomst met Bibburen wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad op 27 mei 2024.
Deze samenwerking eindigt op 31 december 2024.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen treedt de gemeente Borsbeek uit de interlokale vereniging Bibburen.
De organisatie en dienstverlening van de bibliotheek in Borsbeek zal geïntegreerd worden in het bibliotheekaanbod van Antwerpen met ingang van 1 januari 2025.
Om de overgang goed te laten verlopen, zal de abonnementsperiode van de huidige leden van de Borsbeekse bibliotheek verlengd worden tot het gebruikers- en retributiereglement van de openbare Antwerpse bibliotheek van kracht is middels goedkeuring in de gemeenteraad Antwerpen en bibliotheekleden van alle dienstverlening kunnen gebruik maken. Concreet wordt het lidmaatschap van 1 jaar verlengd voor de periode nodig om dit te realiseren.
De overdracht van de werking van de bibliotheek gebeurt in nauwe samenwerking tussen Borsbeek en Antwerpen en in overleg met Cultuurconnect. Hiervoor is een tijdelijke overname van de Antwerpse reglementen inzake het beheer en de organisatie van de bibliotheek noodzakelijk.
De documenten in bijlage, het gebruikersreglement openbare bibliotheek en het retributiereglement op de diensten van bibliotheek Borsbeek , worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Deze reglementen zijn van toepassing met ingang van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025, behoudens een eerdere andersluidende beslissing van de gemeenteraad van Antwerpen.
De gemeenteraad keurt het gebruikersreglement openbare bibliotheek Borsbeek goed.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement op de diensten van bibliotheek Borsbeek goed.
Het lokaal bestuur Borsbeek is lid van LOGO (Lokaal gezondheidsoverleg) Antwerpen, voorheen LOGO Praam. De vereniging heeft tot belangeloos voorwerp als lokaal regionale netwerkorganisatie in te staan voor de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen. Ze fungeren als eerste lijn van het medisch-milieukundig netwerk.
Door de vrijwillige fusie van Borsbeek met Antwerpen dient de overeenkomst van het lokaal bestuur Borsbeek met LOGO Antwerpen stopgezet te worden. De stad Antwerpen heeft namelijk zelf een overeenkomst met LOGO Antwerpen afgesloten.
Volgens de statuten van LOGO Antwerpen kan elk lid ten allen tijde uit de vereniging treden. Het ontslag moet schriftelijk aan het bestuur ter kennis worden gebracht.
De gemeente betaalt jaarlijks aan de vereniging een toelage die berekend wordt volgend het aantal inwoners, zijnde 0,0743 euro per inwoner.
Voor 2024 bedraagt de bijdrage 845,09 euro.
In zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022 werd principieel goedkeuring gegeven aan een mogelijke vrijwillige samenvoeging van de stad Antwerpen met de gemeente Borsbeek.
In zitting van de gemeenteraad van 18 december 2023 werd het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van gemeente Borsbeek met stad Antwerpen goedgekeurd. De beoogde samenvoegingsdatum is 1 januari 2025.
Er werd in de gemeenteraad afgesproken dat er maandelijks een toelichting zou gegeven worden aan de raadsleden over de stand van zaken van deze fusie.
Aan de gemeenteraadsleden wordt een toelichting gegeven over de stand van zaken van de fusie tussen de stad Antwerpen en de gemeente Borsbeek.